Ken je dat gevoel dat je een liedje in je hoofd hoort en er vervolgens niet meer uitgaat? Ik werd vanochtend wakker met het riedeltje ‘Alles heeft zijn ritme’. Zo’n nummer dat ik niet echt geweldig vind, maar zich wel in mijn hoofd vastzet. Vrolijk en vasthoudend. Nou is het woord ‘ritme’ sowieso een woord dat me inspireert. Dus het zinnetje blijft in mijn hoofd spelen. 

Coronatijd
Frizzle sizzle bracht dit nummer op het songfestival in 1986. Dit jaar kan onder andere het Songfestival niet doorgegaan. De reden kennen we allemaal. De coronatijd doet door alle veranderingen als geen ander beroep op het zelfinzicht van mensen. In een tijd waarin zekerheden wegvallen, werk- en leefritmes worden verstoord en vakanties anders dan anders zijn, is het des te belangrijker te luisteren naar jezelf. Te luisteren naar je eigen ritme. Dat blijkt in de praktijk voor veel mensen toch nog best lastig te zijn. Dat was het geval in de eerste periode van werken en schoolverplichtingen. En ook zeker in deze zomerperiode.

Zomerkind
Nou ben ik een zomerkind. Ik houd van de vertraging, warmte en slippers. Het vloeiend overgaan van ochtend in middag. Middag in avond, en ja… avond in nacht. Het ultieme gevoel van vrijheid van kiezen wat je gaat doen. In het moment leven. Liefst in een warm klimaat.

Vrijheid en discipline
Waar voorheen de scheidslijn heel duidelijk was tussen vakantie en verplichtingen is voor velen de zomer meer een hapsnap-periode. Een hele grote groep gaat niet op vakantie en deelt de zomertijd anders in. Dat betekent op zoek gaan naar een ander zomer- en vakantieritme. Ook voor mij. Want als ik 2,5 week naar het buitenland ga, is de vakantietijd duidelijk. Nu ben ik thuis. Met een partner in loondienst en ik als ondernemer. Mijn weken zijn niet strak gepland, dat is inherent aan ondernemen. Het vraagt van mij discipline om te zorgen dat ik voldoende ontspanning heb in mijn zomerperiode om straks weer fris en fruitig volop in het werk te duiken. Het lijkt een paradox; vrijheid en dicipline. Want waar grenzen vervagen, is zelfregie des te belangrijker.

Ritme zit in alle mensen
We hebben allemaal ons eigen ritme: een dagritme, je bioritme, ben je ochtend- of avondmens? Dat maakt al een duidelijk verschil. En we kennen veel meer ritmen, denk aan de seizoenen. Tijden van actie en introspectie. Net zoals de zee; eb en vloed. In deze bijzondere tijd is het dus des te belangrijker om bewust te zijn van je eigen ritme en daarbij horende behoeften. Het is enorm effectief om je eigen ritmen te kennen en daar bewust voor te zorgen.

Laat je niet verleiden tot de ritmen van anderen
Doe het zoals het jou past, jouw tijd, tempo en ritme. Kies wat jij nodig hebt. En is daarvoor een lege agenda helpend, voel je vrij om deze leeg te laten en ad-hoc te kiezen wat je gaat doen. Het is jouw vakantietijd, jouw zomer. Al is het het verzoek van je moeder, je lieve vriendin of de leuke kennis. Als jij weet dat je juist de vrijheid tot kiezen in het moment prettig vindt, laat dat dan leiden. Jij gaat over jouw ontspanning. Jij gaat over jouw ritme zeker, in deze zomerperiode die zo anders dan anders wordt ervaren. En dat wil niet zeggen dat je geen rekening met anderen gaat houden. Je zorgt alleen óók goed voor jezelf!

Heb jij voldoende ‘ik’ besef?
Sensitieve 40+ vrouwen zijn meestal dubbel gevoelig voor het appèl dat anderen op hen doen. Dat is ingebakken door je persoonlijkheid en je ervaringen in je jeugd. Je voelsprieten kunnen niet anders dan onbewust aanvoelen wat de wens van anderen is. En dat kan maken dat je onvoldoende ‘ik’ besef hebt ontwikkeld.

Je moeder staat te schreeuwen
‘Je moeder staat te schreeuwen op de gang. Zeg meisje, duurt ’t nou nog lang?’ zingen de Frizzle Sizzles. Maar het was niet mijn moeder die schreeuwde, het waren de kritische stemmetjes in mijn hoofd die me opriepen tot nuttige dingen als ondernemer. Vooral in aanvang van corona. ‘Ga aan de slag, ontwikkel nieuwe dingen, zorg dat je tijd neemt voor de dingen die nu kunnen; opruimen, schilderen, doe leuke dingen.’

De tijd is gevlogen
Ondanks dat ik altijd snakte naar vertraging, moest ik wennen aan de nieuwe omstandigheden. Het duurde even voordat ik mijn ritme had gevonden. Heel bijzonder is dat ik mensen spreek die hetzelfde hebben ervaren. Die aangeven dat de tijd is gevlogen. Je zou denken dat je in al die tijd ruimte genoeg zou hebben gehad voor alles wat je maar wilde. Ook voor mij is deze coronaperiode een interessante les. Samen met het liedje van Frizzle Sizzle.

Het gaat om mijn balans
Nu de zomer langzaam voortkabbelt, krijg ik steeds meer ritme. Een blijvend ritme dat me echt bevalt, waarin meer balans is. Ontspanning in het moment. Ik weet intussen weer wat écht belangrijk voor me is. Nog dieper en belangrijker dan ik hiervoor dacht of kon benoemen. Het gaat om mijn balans. Om zingeving. Het zijn de kleine contactmomenten. Het gevoel tijd te nemen voor wat ik belangrijk vind. Of het nu werk is of contact met mensen om me heen. Door te kiezen voor ontspanning iedere dag, voel ik meer vrijheid dan ooit.

Ik moet steeds minder en mag steeds meer
Heerlijk langzaam de ochtend beginnen is voor mij favoriet. Een lekkere espresso is een goed rustig startmoment. Ik wandel veel, fiets meer en neem de tijd om te lezen, te schrijven en te mijmeren in mijn Egg-tuinstoel. Mijn cocon. Lekker in de achtertuin. Af en toe besteed ik aandacht aan werk. En dat is prima zo. Ik geniet; ik moet steeds minder en mag steeds meer. Ik volg mijn eigen ritme en dat geeft rust. Basisrust.

Zoals altijd; wees de verandering die je in de wereld wilt zien.