Er bestaat een misvatting over het thema ‘grenzen stellen’. Grenzen stellen is niet alleen de vaardigheid ‘nee’ kunnen zeggen; het gaat om persoonlijke leiderschap en zelfkennis. Niet alleen om een communicatievaardigheid. Want als je jezelf niet kent, hoe kun je dan duidelijk zijn naar anderen? Als je van kind af aan hebt geleerd om je aan te passen aan wensen en verwachtingen van anderen, kan het zijn dat je ik-besef niet zo sterk is ontwikkeld. Je denkt misschien dat je weet wat je wilt, maar je laat je onbewust leiden door opgelegde verwachtingen en overtuigingen die je je eigen hebt gemaakt. Opnieuw bewust worden van je werkelijke grenzen helpt je individualiteit en autonomie te versterken.

Hoogsensitieve vrouwen zijn van nature al ingesteld op de omgeving. Hun voelsprieten voelen feilloos wat de omgeving nodig heeft en verwacht. Versterkt door de behoefte erbij te horen en niet ‘anders’ te zijn. Je grenzen kennen en stellen kan je juist vrijheid geven. De oude ketens losmaken en volledig vrij keuzes maken die werkelijk bij jou passen. Grenzen herkennen op de verschillende lagen van jezelf; fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Daarvoor is het in eerste instantie belangrijk deze lagen ook los van elkaar te kunnen ervaren.

De 5 voordelen van je grenzen kennen

 1. Je leert jezelf beter kennen 
  Wie ben je? Wat voel je? Wat denk je? De basis om te ontdekken wie je bent. Wat zijn jouw drijfveren? Wat vind jij echt belangrijk. Wat zijn je verlangens? Wat zijn jouw waarden van waaruit je wilt leven? En aan de andere kant: wat belemmert je om je leven te leven waar je naar verlangt? Waar voel je je geremd, tegengehouden, belemmerd door wat, of door wie? Door bewust te worden van grenzen ga je beide kanten inzichtelijk maken.
 2. Je ervaart het onderscheid tussen jezelf en anderen
  Hoe fijn is het dat je ook zaken kunt loslaten? Wat hoort niet bij jou? Als je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, kunt je onbewust op de barricade staan en problemen toe-eigenen, of je druk maken over zaken die niet de jouwe zijn. Heel herkenbaar voor HSP’ers. Mooi hoor, die grote verantwoordelijkheid en snel verbanden kunnen leggen en oplossingen zien, maar hoe fijn is het als je beter kunt onderscheiden wat niet van jou is? Praktisch en energetisch. Waar eindig jij, waar begint de ander?
 3. Jezelf kunnen begrenzen
  Wat zijn je mogelijkheden: fysiek, enegetisch, emotioneel? Wat past bij je en waar wil je je van afkeren? Hoe begrens je jezelf, zodat je niet over je grenzen gaat? Waar is het geen stretch meer, maar ontstaat er stress? Door jezelf te kennen, kun je binnen de marge leven, waardoor je beter in je energie komt te zitten. Begrenzen maakt dat je in balans kunt blijven en de beste versie van jezelf kunt zijn. Je kunt keuzes maken uit zelfzorg en zelfliefde. Je kiest bewust om dichter bij jezelf te blijven. Het klinkt paradoxaal, voor een hoogsensitief persoon is begrenzen juist een weg naar vrijheid. Bewust de regie in handen nemen en een gezond evenwicht houden, zodat je niet overvallen wordt door overprikkeling, je leeggetrokken voelt of het gevoel hebt dat je een speelbal bent van je leven.
 4. Meer vrijheid
  Je leert door je gevoelens serieus te nemen wat je niet wilt, waar een grens bereikt wordt. Grenzen zijn niet statisch. Je kunt leren te voorkomen dat anderen je grenzen overschrijden door eerder aan te geven wat je wilt. Het overkomt je minder omdat je beter weet wat je wel en niet wilt. Je kunt tijdig steeds meer tijdig communiceren over wensen en verwachtingen. En je leert vanuit het hier en nu duidelijk te communiceren over je grenzen zodat het luchtiger kan en niet oploopt tot een groot conflict. Meer energie, minder vermoeidheid, minder piekeren en vastlopen in je vicieuze cirkel. Wat een vrijheid. De beste versie van jou. Stralend, energiek en zorgeloos zijn. Het omslagpunt door grenzen kennen en stellen is erg groot voor HSP’s. Gezond egoïsme levert jou een waanzinnige ruimte op. Zodat je echt kunt doen waar je happy van wordt.
 5. Je bent beter zichtbaar
  Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe meer er is om van te houden. Klinkt misschien zweverig, maar het is wel zo. Hoe meer iemand jou leert kennen, hoe meer er van je gehouden kan worden en hoe meer er rekening met je gehouden kan worden. Als jij veel voor jezelf houdt en minder open bent voor anderen, hoe kunnen zij dan weten waar je behoefte aan hebt, wat je belangrijk vindt en waar je voor staat? Natuurlijk kan het ook bostingen opleveren, maar je bent wel open, duidelijk en zichtbaar. Ook waarin je van elkaar verschilt.

Het thema grenzen gaat dus over veel meer dan ‘nee’ zeggen. Het betekent ontwikkeling in zelfkennis en autonomie. Door je grenzen te herkennen, te erkennen en te stellen kun je je grenzen bewust verleggen. Wil je meer weten over communicatie en grenzen stellen? Klik hier voor de workshop ‘Meer vrijheid door grenzen stellen’. 

× Hoe kan ik je helpen?