‘Is er dan niemand die rekening houdt met mij?’ Ik weet niet hoe het voor jou is, maar vroeger sprak ik deze zin nog wel eens uit. Ja, verwijtend, naar de ander. En het heeft best wel tijd gekost om in te zien dat ik wel degelijk zelf invloed had op de manier hoe anderen met mij omgingen.  En heel soms, dan glipt hij uit mijn mond. Deze zin. En ik kan meteen grinniken om mezelf, want ik ben bewust. Bewust van de dramaqueen met al haar emoties én bijbehorend slachtofferschap. 

De sensitieve en intuïtieve vrouwen die ik coach nemen vaak contact op als ze vastlopen op werk en in hun leven. Ze hebben al wat inzicht in hun sensitieve persoonlijkheid. Ze snappen waar het pleasen vandaan komt. En toch sluipt het erin om te weinig rekening met zichzelf te houden, waardoor ze overprikkeld en chronisch moe en aan het eind van hun latijn zijn. En ze echt even niet meer weten hoe het om te buigen.

Daar gaat het mis
“Het zou toch niet moeten mogen!” zegt ze, mij aankijkend in ons coachgesprek, hopend op bevestiging. “Dat mijn leidinggevende mij altijd vraagt om voor een collega in te vallen.” Soms valt het spreekwoordelijke kwartje snel, soms duurt het wat langer. ‘Het zou toch…’ is een uitspraak die iets zegt over je verwachtingen. En de realiteit is soms anders. Want de vraag wordt wel gesteld. En hoe ga je daar vervolgens mee om? En wat doe je met jouw verwachtingen? Waar komen deze vandaan? Ik kan haar bevestiging geven. Alleen niet in hetgeen ze verwacht. Ik kan wel bevestigen dat als je anderen goed aanvoelt en empatisch bent, je meestal verwacht dat anderen dat ook zijn. En daar gaat het mis.

Begin bij jezelf  
Door samen in gesprek te gaan over de typische kenmerken van hoogsensitiviteit wordt haar snel duidelijk hoe belangrijk het is om zelfinzicht te hebben. Zelfinzicht in hoogsensitiviteit, eigen verwachtingen, gevoelens en verlangens. Zelfinzicht in grenzen. Grenzen zijn persoonlijk, dus jij bent de enige die ze kan voelen, leren kennen en aangeven. We kunnen gedrag van de ander niet veranderen. Wel kunnen we – door eigen ontwikkeling en een andere aanpak kiezen – duidelijker communiceren  naar de ander. Dus tóch invloed hebben in een situatie.

Je bent geen slachtoffer
Zodra je inziet dat jouw eigen aandeel groter is dan je aanvankelijk dacht, begint de verandering. Je bent geen slachtoffer. Je hebt invloed. Je kunt afwachten of kiezen om zelf duidelijk te maken wat je belangrijk vindt, nodig hebt en wat jouw grenzen zijn. Grenzen kennen en stellen is niet alleen een vaardigheid, maar een interessant proces van zelfkennis en ontplooiing. Door jezelf te begrenzen word je zichtbaar.

Dan verschuil ik me ‘dramatisch’
Soms, nog heel soms, en dan heb ik net te lang gewacht, iets te lang aangepast en mijn grens toch genegeerd waardoor iets niet naar wens loopt, dan verschuil ik me ‘dramatisch’ achter mijn zonnebril en zonder me wat halfslachtig af. En dan ontmaskert de glimlach van mijn stiefzoon de dramaqueen. Want eerlijk is eerlijk. Hier kunnen we na zes jaar samenzijn behoorlijk lachen om onze minnen en plussen. En dan is er deze typische, nog minimale actie van mijn dramaqueen, om toch even aanwezig te zijn een ‘inside joke’. Ontmaskering door bewustwording…

× Hoe kan ik je helpen?