“Zelfs vreemden spreken je aan, Mam. Hoe komt dat toch dat ze jou altijd zoveel vertellen?” Toen mijn kinderen klein waren, zeiden ze dat weleens. Ik vond het niet zo bijzonder. Zo ging dat gewoon voor mij. Als ik in een wachtrij stond, begon ik een vriendelijk gesprekje. En meestal kwam er als vanzelf een levensverhaal. Zelfs door onbekende personen.
Tot er een tijd kwam dat ik voelde dat mijn levensverhalen niet zo vanzelfsprekend plek hadden bij anderen. Sterker nog, het leek alsof ik niet aan de beurt kwam. Dat gaf vaak ook niet. Maar wel op het moment dat ik een steuntje in mijn rug nodig had, een schouder om uit te huilen of gewoon even aandacht voor mezelf.
Mijn hooggevoeligheid
Het duurde jaren voordat ik begreep waardoor dat ontstond. En de inzichten in mijn hooggevoeligheid hebben me daar zeker bij geholpen. Ook concrete communicatievaardigheden ondersteunen me in mijn eigen plek te nemen als ik dat nodig heb.
Een mooie kwaliteit
Fijngevoelige vrouwen zijn zo gevoelig voor de energie, emoties en behoeften van een ander, dat ze zelfs zonder woorden aanvoelen wat anderen nodig hebben. Dat is een mooie kwaliteit. Je legt snel verbanden, leest tussen de regels door en ziet wat er niet gezegd wordt. Voor degenen die contact met je hebben, kan dat heel waardevol zijn. Soms ook bedreigend, maar meestal heel fijn. Je hebt aandacht en ziet iemand in zijn heelheid. Alleen, de balans moet niet doorslaan.
Wanneer gaat het nu eens om mij?
Op het moment dat jij zelf behoefte hebt aan je verhaal delen, is dat niet zo vanzelfsprekend voor de ander. Jij bent wel in staat om zoveel van anderen te zien. De verwachting bestaat dat je verwacht dat de ander dat ook bij jou ziet. Laat ik je uit de droom helpen: Dat is niet zo.
Doorzie je eigen patronen
Er is vroeger zelfs een, toen dierbare, vriendschap gesneuveld omdat ik me zo eenzaam voelde in het contact, terwijl ik de ander zo nodig had. Ik heb echt moeten leren die plek te nemen en te vragen om aandacht voor wat er in mij omging toen ik een goede vriendin echt nodig had. Nu zou ik daar anders naar kunnen kijken. De inzichten in eigen patronen hebben me daarin geholpen.
Nog minder gezien en gehoord
Veel vrouwen herkennen zich in dit bovenstaande patroon. Je voelt je steeds eenzamer, onbegrepen en gaat langzaam uit de verbinding met de ander. En ja hoor, je voelt je nog ‘minder gezien en gehoord’ dan tevoren. Onbegrip van beide kanten.
Vaardigheid
Leren aangeven wat je nodig hebt, uitspreken wat er in je rijke innerlijke wereld omgaat en vragen om je verhaal te kunnen doen, is een vaardigheid die je kunt aanleren. Daarvoor is wel inzicht nodig in wat je werkelijk wilt.
Luisteren naar jezelf
Door hardop te vertellen wat er in je omgaat, wordt je verhaal concreter. Het helpt om inzichten te verwerven. Meestal weten hoogsensitieve vrouwen best goed wat ze nodig hebben. Ze hebben alleen nog niet zo goed geluisterd naar zichzelf. De focus is zo gericht op anderen dat je jezelf kunt vergeten.
Verwachtingsmanagement
Inmiddels weet ik precies bij wie ik mijn verhaal wel of niet kwijt kan. Ik voel me niet verplicht alles tegen iedereen te vertellen en durf te vragen wat ik nodig heb. Omdat ik goed voor mezelf zorg, kan ik ook zorgen voor anderen zonder dat het me leeg trekt en ik me teleurgesteld voel.
Relaties verbeteren
Leren omgaan met je eigen handleiding helpt je om je relaties te verbeteren. Om te kiezen in plaats van te hopen dat iemand aandacht voor je heeft. Grenzen stellen en je plek innemen. Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.