Hoe vaak loop jij een ruimte uit na een gesprek of overleg met gevoelens van frustratie of ergernis? Boos, balend of verdrietig omdat je niet gezegd hebt wat je wilde zeggen? Voor de meeste hoogsensitieve vrouwen is dit herkenbaar. Zowel in werk als privé merk je dat je niet altijd de ruimte neemt die je voorafgaand aan een gesprek bedacht had. Of dat verschillende gevoelens en gedachten je overspoelen en je niet meer precies weet wat eigenlijk je punt was. Pfff… Of je begrijpt helemaal wat de ander zegt, je leeft zo mee en je eigen standpunt wordt daardoor kleiner. Je bent niet de enige.

Aandachtig en betrokken
Doordat je enorm goed aanvoelt wat er in een ander omgaat, ben je met je volledige aandacht gericht op de ander. Je ontvangt woorden, houding en meestal ook de onderliggende gevolens en behoeften. Omdat je gewend bent op die manier in contact te zijn met anderen is dit een automatisme. De meeste mensen zijn graag in de buurt van een hoogsensitief persoon en vinden het fijn om openhartig hun verhaal te delen. Je zult dus bewust de aandacht terug dienen te brengen naar jezelf en wat jij zelf te zeggen hebt.

Energie
Door jouw focus is je energie ook bij de ander. Je bent volledig in contact met de persoon tegenover je. De meeste HSP’ers vinden dat ook ingewikkeld om anders te doen. Hoe haal ik de energie terug, zodat je niet leegloopt in gesprekken? Doordat jij zoveel ruimte geeft aan de ander, voelt hij of zij juist veel energie en een podium voor het eigen verhaal.

Non-verbaal
In je houding ben je meestal ook écht aanwezig en gericht op de ander. Je maakt oogcontact. Je leunt naar voren en hebt een open houding. Vaak is dat ook aangeleerd gedrag, omdat je graag aansluiting hebt met anderen en zelf contact nodig hebt. Je zorgt dat je ieder woord hoort, ieder detail in je opneemt om zo in verbinding te zijn met anderen. Daar ben je heel goed in.

En jij dan? 
Als je helemaal aangesloten bent bij de ander – in energie, in luisteren en in je houding – waar ben jij dan verbonden met jezelf? Met jouw innerlijke belevingswereld? Met jouw gevoelens, je energiebron en jouw behoeften? Je waardevolle kwaliteit maakt dat je leeg kunt lopen, energie kunt verliezen en vol kunt raken van alle zintuigelijke waarnemingen die je doet. Er is letterlijk geen ruimte meer voor jezelf.

Balans
Balans ontwikkelen tussen aandacht bij je omgeving en jezelf zorgt dat je kunt blijven voelen wat er innerlijk bij jou gebeurt. Je blijft verbinding houden met jezelf en kunt daardoor leren ruimte in te nemen in een gesprek en werkelijk in het moment te zijn. Ruimte om te voelen en ervaren wat er tijdens een gesprek gebeurt. En leren woorden te vinden die zorgen dat je congruent bent in contact.

Chaos
Als er te veel prikkels tegelijkertijd op je afkomen en je hebt geen beeld of overzicht meer van je innerlijke belevingswereld, is het logisch dat je niet duidelijk kunt communiceren. Het is te veel tegelijkertijd. Hoe kun je dan duidelijk en congruent zijn in je communicatie?

Communicatievaardigheden
Het kan écht anders. Door bewust om te gaan met aandacht en energie. Door communicatievaardigheden te ontwikkelen die aansluiten bij jouw sensitieve persoonlijkheid kun je de beste versie van jezelf worden. Minder overprikkeld, meer in het ‘hier en nu’ aanwezig zijn. Luisteren zonder ieder detail te moeten opslaan. Concrete vaardigheden die je ondersteunen om jouw ervaringen over te brengen. Vanuit je gevoel. Door duidelijke ik-boodschappen. Precies uitspreken zoals het op dat moment voor jou is. Altijd en overal. Duidelijker kun je niet zijn voor anderen. Authentiek en congruent communiceren zorgt voor échte verbinding. En dat is wat een hoogsensitief persoon zelf zo graag wil bereiken.

‘HSP & Communicatie’ is een training gebaseerd op de Gordon®️methode, een psychologisch communicatiemodel dat je ondersteunt en juist aansluit bij de prachtige empathie van hoogsensitieve personen. Kijk hier voor meer informatie: dorotheaverhagen.nl

× Hoe kan ik je helpen?