‘Is er dan niemand die rekening houdt met mij?’ Dat is wat ik meestal uitsprak, in een aantal verschillende volumes en toonhoogtes, als ik weer eens over mijn grenzen was gegaan. Intussen weet ik heel goed dit stadium te voorkomen. Maar eerlijk is eerlijk, soms overkomt het met nog. Omdat ik dan een aantal signalen heb genegeerd. Bewust of onbewust. Steeds minder vaak onbewust omdat ik de gevoelens en emoties, die voorafgaand aan dit punt voorbijgekomen zijn, eerder serieus neem.

Inzicht in je kenmerken
Als je jezelf beter leert kennen als sensitief persoon kun je op basis van jouw overprikkeling een persoonlijke handleiding creëren die past bij jouw  persoonlijkheid en situatie. Het maakt namelijk uit of je alleenstaand bent of moeder in een gezin. Of dat je ondernemer bent of in loondienst werkzaam bent. Daarnaast ben je als persoon uniek, je levensloop is verschillend geweest, ook al herken jij je in het label hoogsensitiviteit. De eerste stap is het herkennen en erkennen, zodat je beseft dat bepaalde kenmerken ervoor zorgen (passend onder het acroniem DOES, beschreven in mijn vorige blog) dat je meer kans hebt op overprikkeling. Je kunt dan ook klachten of last herkennen als een resultaat van overprikkeling. Soms komen vrouwen die ik coach gaandeweg pas achter bepaalde klachten die zij normaal zijn gaan vinden, ook gerelateerd aan hun hoogsensitiviteit.

Veel voorkomende klachten door overprikkeling zijn:

  • Moeheid
  • Lusteloos en gebrek aan zin
  • Stressverschijnselen
  • Vol hoofd ervaren waar niets meer bij kan
  • Slecht geluid kunnen verdragen
  • Stemmingswisselingen
  • Langdurig gevoel van verdriet en huilbuien
  • Onzekerheid
  • Ongeduld

Persoonlijk prikkelplan
Een persoonlijk prikkelplan en je handleiding ontwikkelen, kunnen je helpen om klachten te verminderen en uiteindelijk te voorkomen. Zo kun je steeds beter voor jezelf gaan zorgen en voorkomen dat je overprikkeld raakt.  Ook kun je samen met een expert jouw persoonlijk plan opstellen hoe je uit je chronische overprikkeling kunt komen, zodat je je vicieuze cirkel kunt doorbreken. Je leert aandacht te richten op wat jij nodig hebt, zodat je prettig binnen jouw mogelijkheden kunt functioneren.

Effectieve communicatie
En hier komen we op het tweede punt, want in je eentje op een berg op Ibiza lukt het wel om ontspannen te worden met je prikkelplan. Niemand voert invloed uit op jouw ritme en tempo. In de dagelijkse werkelijkheid is dat wel anders. In onze prestatiegerichte maatschappij vraagt het echt wel moed om opnieuw je plek in te nemen zoals jij dat nodig hebt. Het maakt wel degelijk uit in welke omstandigheden jij leeft. En daar komt de zin van effectieve communicatie om de hoek kijken. Want hoe stel jij grenzen aan vergaderingen die uitlopen, bezoekjes die je leegslurpen en ga je om met je sociale kring die geen inzicht heeft in jouw energiereservoir? Dan komt het aan op daadkracht en je communicatievaardigheden.

Grenzen stellen
De last van hoogsensitiviteit is dat jij als vanzelf je aandacht richt op je omgeving. Je gaat aan op het appèl dat zij op je doen. Bewust en onbewust ga jij aan op verzoeken, sferen en verwachtingen. Je hebt dus te leren je aandacht te focussen op jezelf. Wat wil jij? Wat heb jij nodig? En omdat jij in de staat van overprikkeling juist rust wilt, is het des te moeilijker om op dát moment lastige reacties te ontvangen op jouw vragen, wensen en aangeven van grenzen. Voor jou is het noodzakelijk dat je grenzen stelt. Jouw gesteldheid hangt af van deze afbakening.

Leren omgaan met reacties
Wat helpend is, is dat je daarnaast kunt leren d.m.v. je prikkelplan preventief te communiceren in situaties waarin je een teveel aan prikkels verwacht. Het begint met duidelijk je grenzen te stellen en het leren omgaan met de reacties van anderen, zodat je niet in overprikkeling je behoefte negeert omdat het zo moeilijk is ruimte voor jezelf te creëren.

Duidelijk zijn zonder oordeel
Opkomen voor jezelf doe je vanuit jezelf. Vanuit ik-boodschappen die beschrijven wat er in je omgaat. Door duidelijk te zijn zonder oordeel. In het momentum kun je behoorlijk doorschieten en juist agressief worden. Dit gebeurt veel vrouwen die te lang wachten met hun eigen behoeften aangeven. Degene die dan de boodschap krijgt, wordt overladen met de frustratie vanuit een stapeling van situaties. Je begrijpt dat de reactie niet zal zijn wat je ervan hoopte. Ook het over je heen laten lopen is niet effectief. Als jij niet opkomt voor jezelf, doe jij jezelf tekort. En uiteindelijk ook de relatie. Want de frustratie die jij blijft voelen zal ook negatieve invloed hebben op de relatie.

Met of zonder verwijt?
Communicatievaardigheden die kloppen en duidelijk zijn zonder oordeel hebben meer kans op effect dan een oordeel uitspreken naar de ander. Het gemakkelijkst is het om de ander te verwijten en te stellen dat het op jouw manier moet, toch? Dat is gemakkelijker dan aangeven wat je mist en wat je nodig hebt. Zeg nou eerlijk, welke van de twee zinnen spreekt jou het meest aan?
– Ik schrik nu jij aangeeft je familie uit te willen nodigen terwijl ik dit weekend wil bijtanken.
– Jij overlegt ook nooit iets en overvalt me altijd met jouw familieafspraken!

Aanleren van deze communicatievaardigheden voorkomt dat je juist in overprikkeling niet helder meer kunt verwoorden… met alle gevolgen van dien. Zodat jij nooit meer achteraf hoeft te roepen: ‘Is er niemand die rekening met mij houdt?’ Echt, hoe meer je kunt kiezen en grenzen stellen hoe meer vrijheid je ervaart.

Doe deze zomer mee met het zomerprogramma 2021. Je kunt op eigen tempo en locatie 2 workshops volgen en bedekt een aanvullend coachgesprek wanneer het jou uitkomt. Klik hier voor meer informatie

× Hoe kan ik je helpen?