Ik was 18 of 19 jaar en had al dagenlang buikpijn. Zó gespannen, gestrest was ik en ik had alle scenario’s al de revue laten passeren. Oh wat vond ik het spannend. Het was over. Het voelde niet goed meer en ik wilde het uitmaken met mijn eerste vriendje. Ik was jong en sensitief. En zo bang voor zijn reactie.

Oude wijzere vrouwen 
Mijn mentor op mijn stageadres was ouder en wijzer. Niet alleen toen heeft zij mij geïnspireerd in grote-vrouwen-zaken. Alleen al door toehoorder te zijn bij de vele gesprekken van mijn oudere collega’s heb ik veel mogen leren. Wat in ieder geval indruk maakte was dat volwassenen ook nog last kunnen hebben van keuzes en relaties. Dat je dus nooit klaar bent met ontwikkelen van jezelf.

De gouden tip
In één van onze gesprekken voorafgaand aan het ‘grote uitmaak-moment’ gaf ze me een gouden tip. “Dorothea, het gesprek is na een haf uur over. Jij zegt wat je te zeggen hebt en let niet op was hij gaat zeggen of doen. Je denkt alleen maar aan het einde van het gesprek. Of hij nou verdrietig of boos is, focus je op de afronding.”

Het was uit
Pfff. Ik zag zijn verdriet, zijn ingehouden woede, verbazing en alle aanwijzingen dat hij het moeilijk had. Ik kan het nu nog zo voor de geest halen. Ik kan het zelfs nog ‘voelen’. Maar ik deed het. Het was klaar. Het was uit.

Hoog-sensitieve vrouwen
Grenzen stellen, je mening geven en uitmaken met vriendjes… Het heeft allemaal hetzelfde patroon. De focus ligt bij HSP’s vooral op de ander. Wat voelt de ander? Wat bedoelt de ander? En als er maar een zweem van tegenzin, aversie of andere mening doorspeelt in taal en mimiek is het appèl al effectief. Je grote voorstellingsvermogen en empathie staan altijd ‘aan’. Je hebt aandacht voor het effect en impact bij de ander en je zou zo maar je eigen deel vergeten.

Leren ruimte in te nemen
Bij hoog sensitieve vrouwen is dit patroon zo ingesleten. De behoefte om aardig te blijven, betrokken te zijn, empathisch vermogen te hebben. Grandioze kwaliteiten… behalve als je daarin niet bewust ruimte inneemt voor jouw gevoel en behoeften. Jouw mening. Jouw plek.

Door inzicht te hebben in de patronen die je hebt ontwikkeld vanuit je hoog-sensitieve karakter kun je leren meer grip te krijgen op dit proces. Je kunt leren ondanks het ‘aan’ staan je eigen deel een plek te geven en bewust te kiezen wat je doet met je waarneming en aanvoelen van anderen. Niet alleen in de grote thema’s zoals relaties en vriendschappen, maar ook in gesprekken waar je in contact bent met de ander. Stap voor stap inzichtelijk krijgen wat er allemaal gebeurt in een contactmoment leert je onderscheid te maken in je gevoelens, emoties gedachten en acties.

Inzicht 
Waarom laat ik me altijd zo beïnvloeden door anderen? Waarom kom ik zo slecht op voor mezelf? Wat gebeurt er dat ik, als ik naar buiten loop na een gesprek, weet wat ik hád moeten zeggen? Hoe kan ik meer grip hebben op mezelf?

De vrouwen die ik coach leren door inzichten in hun hoog-sensitieve persoonlijkheid hoe ze daarmee om kunnen gaan. Praktisch, concreet en grijpbaar.

Maak van je sensitiviteit je toegevoegde waarde
Het kantelpunt van last naar kracht ontstaat als je doorhebt hoe het bij jou werkt. Dat je signalen kunt gebruiken zonder dat ze jou gebruiken. Dat je leert kiezen wat je doet met de informatie die je oppikt in het contact met anderen. En dat je woorden leert geven aan wat er gebeurt bij de ander. Zodat het niet jouw bagage gaat worden.

Dát leren doorbreken was een belangrijke les
De gouden tip van mijn mentor was zó raak. Het ging niet om de spanning een eigen keuze te maken. Die had ik allang genomen. Het ging om de last schuldig te zijn aan de zichtbare pijn bij een ander. Het gevoel van egoïsme. Schuld en schaamte. Waardoor opofferen van eigen gevoel en behoefte zomaar een reflex zou kunnen zijn. Niet door hem. Maar door mijzelf. Want ik mocht blijven bij mijn eigen gevoel. Bij wat ik te zeggen had. Zonder zijn verdriet mijn keuze te laten beïnvloeden. Zonder vervloeiing als gevolg. Dát leren doorbreken was een belangrijke les en het is dé basis om je sensitiviteit te benutten in contact met anderen.

Wil jij leren hoe je effectiever omgaat met je hoogsensitiviteit. Meer info over de online training ‘Van stress naar stralen” vind je hier.

× Hoe kan ik je helpen?