Ik heb een hekel aan auto’s die voor me rijden.

Ik rij regelmatig grote afstanden en dat maakt dat ik liefst in mijn eigen tempo rijd.

Geen auto’s voor me… Dus de linkerbaan is mijn favoriet.

Ik rij relaxed en niet met witte knokkels.

Ik rij ook met veel plezier met mijn 3 kinderen achterin naar Italië.

Veel mensen zeiden destijds: ‘Dat je dat durft! Zo ver? Alleen met de kinderen?

We hebben mooie herinneringen aan die tijd. En mijn dochter, die rijdt nu zelf met plezier overal naar toe…

Hoeveel uur werk jij dan?

Hoeveel uur werk jij?  Dat werd en wordt me regelmatig gevraagd. Soms hoor en voel ik daarin een bepaalde ondertoon of oordeel, soms is het gewoon oprechte belangstelling.

Toch kon ik niet altijd direct antwoord geven op deze vraag. 

En dat heeft verschillende oorzaken.

Het is niet zo dat ik een strakke regelmatige agenda heb. Die is wat betreft de trainingen die ik geef altijd al een soort seizoensgebonden geweest. In zomer, winter en ook rond de meivakantie, is het meestal rustiger. Dan heb ik weer ruimte voor andere plannen en ontwikkelingen.

Naast de pieken, bouw ik dalen in. Ik floreer juist als ik een lege agenda heb waardoor ik kan kiezen waar ik aandacht aan wil geven. En dat kunnen nieuwe klussen zijn, mijn kinderen, partner of de trap die een laagje verf nodig heeft. Soms gewoon tijd om te lummelen en te herstellen.

Rustig aan

Dat is niet altijd zo geweest.

Toen ik net begon als ondernemer bouwden de werkzaamheden zich op. En dat ging maar door. Het werd meer en meer. Er kwam toch nog een opdracht bij omdat die ene klant heel graag op die dag wilde. Oei. Dat was krap. Toch maar wel doen, want tja, het waren wel inkomsten.  En dat gaf ook rust. Een half jaar een tot de nok toe gevulde agenda voelde ook zeker en stabiel. Tegelijkertijd gaf die planning me ook een verstikt gevoel. Pfff.  Nog een aantal weken bikkelen, en dan kon ik weer rustig aan doen.

Nu doe ik dat heel anders!  Dat heb ik geleerd door de handvaten die ik me heb eigen heb gemaakt om goed te kunnen omgaan met mijn sensitiviteit.

Er is dus een balans nodig.  Ee balans die maakt dat ik ontspannen kan werken, zekerheid en overzicht heb. Maar die er tegelijkertijd voor zorgt dat ik kan kiezen vanuit vrijheid. Wat ga ik nu doen?

Wisselen van rijbaan

Dat proces ging niet vanzelf. Het vraagt dat ik anders naar ondernemen ga kijken. Dat vraagt een andere ondernemershouding. Niet alleen de focus op opdrachten binnen halen. Minstens zo belangrijk is om mezelf te sturen op een onderneming die bij mij past. Mijn leven inrichten zodat het bij mij past en de balans tussen spanning en ontspanning goed is.

Opdrachten binnenslepen puur om de verdiensten werkt dus niet. Dan slaat die balans aan één kant door.  De druk wordt dan te hoog, het werkplezier is weg en niet onbelangrijk, ik kom niet tot de hoogte die ik wel kan bereiken als ik vanuit mijn energie en flow werk.

Dus ondernemen vanuit mijn hoog gevoeligheid vraagt om lef. Om stappen te zetten die soms spanning oproepen, maar wel een potentie in zich dragen die me dichter bij mijn droombedrijf brengen. 

En daarvoor moet ik mezelf goed kennen. En niet doen wat anderen doen. En dus niet aanslaan op de vraag: Hoeveel uur werk je? Ervan uitgaande dat anderen een oordeel klaar hebben; ‘Wat werk je veel. Of wat werk je weinig.  Wat doe je het goed. Je bent wel carrièregericht. Dat is wel luxe zo veel thuis werken.’

Altijd is er die gedachte over wat het antwoord van anderen zou kunnen zijn. Daar zijn hoog sensitieve vrouwen heel goed in. Aanvoelen wat de ander zou kunnen denken (en hierdoor ook regelmatig de plank misslaan, maar daarover een volgende keer meer)

Koers bepalen

De kunst is om de oordelen en verwachtingen los te laten en op zoek te gaan naar de mooiste route voor jou. Stap voor stap je bedrijf koersen naar een bedrijf wat jou dient in plaats van andersom. Niet jezelf vergelijken met wat anderen doen. Je niet laten afremmen door wat hoort. De ideale omstandigheden creëren zodat jij floreert!  Dat is de potentie van sensitieve vrouwelijke ondernemers. 

Dus daarvoor moet je los van de geijkte paden en niet doen wat anderen doen.

Dus daarvoor moet je soms links rijden. Geen auto’s die voor je rijden en je afremmen.

Dus als iemand me nu vraagt hoeveel uur ik werk, kan ik zonder me te verdedigen zeggen;

Dat ligt eraan. Dat is per week verschillend en in balans. Ik bepaal en dat voelt goed. Zo zet ik de beste versie van mezelf in.

En nu jij!

Liefs en power,

Dorothea

——————————

Ik ben Dorothea Verhagen en ik coach Sensitieve Vrouwelijke Ondernemers zodat zij hun sensitiviteit gaan inzetten om hun volledige potentieel te benutten.

Meer lezen over hoe jij jouw Sensitiviteit kan inzetten in jouw onderneming? KLIK HIER

× Hoe kan ik je helpen?