Inmiddels weet ik dat dit fenomeen bij mij hoort; of ik nou als kind ging logeren bij een oom en tante of op vakantie ging naar de zon in het buitenland, ik wilde nooit naar huis. Ik heb nooit last van heimwee, ik heb altijd last van een after-vakantie-dip. Het liefst ga ik lang genoeg op vakantie om het proces van loslaten, genieten en afronden ruim genoeg te kunnen laten zijn. In de realiteit is dat niet altijd mogelijk. 

Te vroeg praten over naar huis gaan of inpakken zullen mijn geliefden niet doen omdat ze weten dat het het een tiggerpoint is voor mij. Maar inmiddels ken ik mezelf en heb ik veel tips verzameld die mij en mijn klanten kunnen helpen om deze overgang soepeler te laten verlopen. Dat er veel hoogsensitieve personenen hetzelfde ervaren, blijkt uit cijfers. En dat helpt. Het heeft te maken met de verandering vanuit de rust naar de wereld met verplichtingen. De overgang maakt dat het een hobbel is.

Deze 5 tips kunnen je helpen om minder last te hebben van je after-vakantie-dip. Ook als je een paar dagen thuis vrij bent geweest kunnen ze je ondersteunen om rustig over te vloeien naar je werkritme.

Tip 1: Overgangsdagen
Zorg voor overgangsdagen. Wanneer je op zondag terugkomt van vakantie en maandag direct aan het werk gaat, wordt het nagenieten abrupt beëindigd. Kies voor extra dagen waarin je nog even je vakantieritme aanhoudt. Sta wat later op, geniet van de rustige start, doe minder dingen op een dag en vooral wat activiteiten die nog relateren aan je vakantie. Door langzaam te vervloeien zul je als vanzelf overgaan in plaats van dat je innerlijk weerstand houdt. Erkennen en ernaar handelen maakt het verschil.

Tip 2: Muziek
Muziek is een heel fijn middel om je vakantiegevoel vast te houden. Voor hoogsensitieve personen is muziek sowieso een fijn middel om zintuigen te strelen. Kies je favoriete nummers van de plek waar je was, in de taal die je sprak of hoorde. Of kies nummers die jou raken zodat je extra tijd creëert om bewust bij jezelf te blijven. Als je deze tip bewust bent voor je vakantie kun je in je vakantie al genieten van de nummers die je aanspreken. Mijn kinderen kunnen de vakantielijsten zo meezingen. We zijn direct terug in de vakanties van toen.

Tip 3: Geuren en smaken
Meenemen van wijn of levensmiddelen kan ook helpen om nog even verbonden te blijven met je vakantiegevoel. Geuren kunnen je echt plezieren. Ook als je thuis vakantie hebt gevierd kun je de gerechten en smaken nog een tijdje vasthouden. Niet direct terug in de oude modus, maar ontbijten zoals je deed. Extra tijd voor de lunch of typische geurkaarsen of andere zintuiglijke prikkels terug laten komen in het nu. Ook kleding doordragen die voor jou de vakantie symboliseren.

Ik ben een zomertype, slippers helpen mij altijd (al is het in huis als het weer niet denderend is) om nog even na te genieten. Ook foto’s en vakantieattributen houden de vakantiesfeer vast. Het vakantietapijt van voor onze tent ligt nu onder de loungeset met de feestelijke buitenkaarsen op tafel. Even nog nagenieten van het fijne plaatje.

Tip 4: Sociale ontspanning
Niets moeten is voor veel HSP’ers vakantie. Vandaar dat de overgang naar huis groot kan zijn. De kunst is de elementen en behoefte herkennen in jouw ideale vakantie en dit terug laten komen na je vakantietijd. Weinig moeten op sociaal terrein heb je zelf in de hand. Geef jezelf de tijd om even te acclimatiseren in plaats van direct aan te sluiten bij wensen uit je omgeving. Je hoeft je niet te verdedigen. Het is jouw agenda. Als je jezelf kent, weet je dat aandacht voor jouw behoeften zorgt dat je echt ontspannen kunt starten.

Tip 5: Slapen
Ondanks dat vakantie fijn is, kunnen die prikkels ook energie gevraagd hebben. Misschien had je geen superbed. En een ander slaapritme of lange reisdagen kunnen ervoor zorgen dat je bij thuiskomst wat vermoeid bent. Slaap lekker bij zodat je niet onder je energielevel start. Ook in een eerste startweek is extra aandacht voor je slaap helpend om de energiebalans stabiel te houden.

× Hoe kan ik je helpen?