Hoog-sensitiviteit wordt door de omgeving vaak gelabeld als ingewikkeld, lastig, overgevoelig, soft, zacht en zweverig. Waar we tegen communicatie juist aankijken als helder, duidelijk, abstract en soms ook wat hard. Maar wat denk je dat er gebeurt als je een mooie communicatiemethode inzet en deze twee juist met elkaar kunt verenigen? En hoe kun je dan juist op een positieve manier je grenzen stellen? Je leest het in deze blog.
Jezelf verliezen
Allemaal hebben we geleerd ons aan te passen. Aan onze omgeving, aan de mensen om ons heen, aan de situatie. Natuurlijk is het prachtig dat we dat als mens kunnen, ons aanpassen. Maar als je jezelf totaal voorbijloopt, uit het oog verliest en jezelf niet meer (her)kent, schiet het zijn doel voorbij. Vooral hoog-sensitieve personen van mijn generatie’ hebben geleerd om zich ‘flink’ aan te passen. Hebben geleerd om te overleven tussen het anders zijn om toch zeker maar niet op te vallen, niet uit de toon te vallen, niet anders te zijn. Als dat is wat je doet, je heel sterk te focussen op wat anderen willen, wordt je ‘ik-besef’ steeds kleiner. Je hebt minder geleerd om te voelen wat voor jou belangrijk is en wat jij nodig hebt. Omdat je zo gericht bent op wat er gebeurt bij de ander en hoe je de ander ‘een plezier kunt doen’, wordt het steeds moeilijker om te handelen naar wat jij nodig hebt. Ik vermoed dat je dit al herkent.
Er gaat zoveel om in een hoog-sensitief persoon en de focus ligt vaak op wat anderen nodig hebben. Totdat je leert dat het anders kan en hoe het anders kan.
Grenzen kennen
Misschien heb jij nog niet precies helder wat jouw grenzen zijn hierin of heb je het nog helemaal niet geleerd of onderzocht. Als jij nog niet geleerd hebt, wat jouw exacte grenzen zijn, dan wordt het ook heel moeilijk om daar woorden aan te geven. Dus ja, er zit nog een stuk vóór leren communiceren. En dit is nou precies waarom ik dit graag met je wil delen. De wereld, de omgeving labelt hoog-sensitiviteit vaak als ingewikkeld, lastig, overgevoelig, soft, zacht en zweverig. Terwijl communicatie wordt gezien als helder, duidelijk, abstract en soms ook wat hard. Maar je kunt deze twee met elkaar verenigen. Ga juist je gevoel verenigen met duidelijke communicatie. Die duidelijke communicatie gaat helpen woorden te geven aan wat in je omgaat. Het leert je om je uit te kunnen spreken over jezelf, maar ook om het uit te dragen aan anderen.
Je leert jezelf belangrijk te vinden naast wat je altijd al deed, aandacht te hebben voor je omgeving.
De mix is prachtig
De mix maakt dat je duidelijk wordt zonder jezelf te vergeten. Je wordt ‘echt’. Je zegt wat er in je omgaat. Je leert het zo te zeggen zodat het bij een ander binnen kan komen en je kunt ook leren om ervoor te zorgen dat de ander je boodschap kan ontvangen. Tegelijkertijd leer je te blijven staan voor wat jij nodig hebt.
Ik-besef
Nog even terug naar het minder ontwikkelde ‘ik-besef. Juist dat stukje zorgt ervoor dat juist de focus extra ligt op de buitenwereld. Het is het stukje aanpassing waardoor een HSP zich niet altijd goed bewust is van eigen behoeften. Waardoor het moeilijker wordt om daar woorden aan te geven omdat er heel veel in een HSP intern plaatsvindt en omdat er heel veel verbanden gelegd kunnen worden. HSP zijn dus vaak enorm verantwoordelijk en hebben een groot plichtbesef. Grenzen stellen en je ‘ik-besef’ vergroten vormen belangrijk onderdeel om te groeien als hoog-sensitief persoon. Vervolgens ervaar je hoe het is om oprecht, open en zonder oordeel te communiceren met anderen. Je ervaart wat begrenzen doet met jou en wat jij nodig hebt om die grens aan te voelen.