Sinds 1981 zetten we elk jaar in maart de klok vooruit naar zomertijd en in oktober weer terug naar wintertijd. Hoewel de wintertijd onze ‘natuurlijke’ tijd is, blijkt dat ons lichaam toch enige moeite kan hebben met deze overgang. Voor veel mensen voelt dit uur verschil als een verstoring, een mini-jetlag die dagen kan aanhouden. Hoogsensitieve mensen kunnen hier extra gevoelig voor zijn. Ook ik ervaar dit elk jaar opnieuw. De eerste dagen is het zoeken naar een nieuw ritme.
De Invloed van ritmeverstoring: De overgang naar wintertijd
Hoewel de overgang naar wintertijd vaak minder verstorend is dan de omschakeling naar zomertijd, is er nog steeds een merkbaar effect op ons slaapritme. Dat uurtje ‘extra’ kan voelen als een verstoring van je natuurlijke ritme en slaapcyclus. Voor sommigen kan dit, zoals bij mij, leiden tot een paar dagen van vermoeidheid en verstoorde nachtrust. Hoeveel last je hiervan hebt, hangt af van je persoonlijke slaapbehoefte. Mensen die minder slaap nodig hebben, kunnen zich vaak makkelijker aanpassen dan mensen die langer moeten slapen om zich uitgerust te voelen.
Overgang naar een nieuwe seizoensfase
Ook het seizoen zelf vraagt om een andere energie. Met de herfst in aantocht is het een periode om naar binnen te keren, letterlijk en figuurlijk. Terwijl ik doorga met mijn werk en de stappen die ik de afgelopen tijd heb gezet om beter mijn energie te managen, merk ik toch een subtiele verandering. De herfst vraagt me om opnieuw te balanceren tussen rust en activiteit, vooral nu de grijze dagen dichterbij komen.
Loslaten van zelfkritiek en al het andere dat teveel energie kost
De overgang naar wintertijd brengt ook een uitdaging in mijn eigen gedachten met zich mee. Ik heb de neiging om streng te zijn voor mezelf, zeker als ik merk dat mijn ritme niet vanzelf ‘klopt’. Ik vind het irritant, want het voelde net weer zo goed. Maar juist dat oordeel over mezelf kost energie. Hoogsensitieve mensen kennen dit misschien wel: Je voelt dat je minder energie hebt, maar je verwacht toch van jezelf dat je in hetzelfde tempo doorgaat. Door die frustratie accepteer ik niet dat ik even pas op de plaats moet maken.
Het vraagt om geduld en zelfcompassie om mezelf toe te staan te vertragen, iets wat ik ook anderen vaak aanraad. De drang om te ‘moeten’ is een patroon dat we als hoogsensitieve mensen goed kennen. De kunst is om hierin een balans te vinden tussen wat de omgeving van je vraagt en wat jij zelf écht nodig hebt.
Het grote moeten: De druk van perfectie loslaten
In mijn werk als coach merk ik hoe zowel werknemers als ondernemers de druk van prestatiedrang ervaren. Voor werknemers kan het werk een grote invloed hebben op wat en wanneer ze dingen doen, maar als ondernemer komt deze druk vaak vanuit jezelf. Die drang om te voldoen aan verwachtingen – soms die van anderen, maar vaak ook die van jezelf. Misschien herken je dit wel: ‘ Het grote moeten’. Het is een kracht die van binnenuit komt, een patroon van pleasen of voldoen aan een ideaalbeeld, waarvan je soms niet eens doorhebt dat je het jezelf oplegt.
Vertraging: De kracht van bewust langzaam leven
Het idee van vertraging is iets waar de Belgische filosoof Arnold Cornelis al over sprak. Hij pleitte voor wat hij ‘vertraagde tijd’ noemde: ruimte om na te denken, om onszelf niet te verliezen in de snelheid van de wereld om ons heen. Juist als de wereld sneller beweegt, hebben we de tijd en rust nodig om onze eigen interne klok te vertragen. Dit helpt om bewust onze toekomst vorm te geven, zonder ons te laten meeslepen in de hectiek van het dagelijks leven.
Vertragen in je eigen ritme
Zelf ervaar ik dat hoe meer ik tijd neem voor mezelf, hoe scherper ik mijn zintuigen en sensitiviteit kan inzetten. Vertragen helpt om niet alles tegelijk te willen doen, maar aandachtig bezig te zijn met wat ik doe. Of het nu om werk gaat of om een persoonlijk gesprek, het nemen van tijd om te luisteren en aanwezig te zijn maakt een wereld van verschil. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de verbinding met anderen.
Herfst en Winter: werken met de seizoenen
Hoewel ik zelf meer een zomermens ben, heb ik geleerd om de seizoenen te omarmen. De herfst en winter nodigen ons uit om stil te worden, om naar binnen te keren en te herstellen. Deze tijd van het jaar vraagt om rust en reflectie. Het is een periode waarin je de ruimte mag nemen om je energie op te laden, zodat je in de lente weer fris en vol energie nieuwe plannen kunt maken en zichtbaar kunt zijn.
Bewust aandacht geven aan je eigen ritme
Het vergt moed om je interne klok te volgen en ruimte te maken voor jouw behoeften, los van wat de wereld om je heen vraagt. Het is een proces van acceptatie en bewuste keuzes. Uiteindelijk pluk je zelf de vruchten van die innerlijke balans, en ben je misschien zelfs een voorbeeld voor anderen om ook hun eigen ritme te vinden en volgen.
Heb jij behoefte aan begeleiding in hoe je jouw sensitiviteit kunt gebruiken als kracht in plaats van een obstakel? Neem contact met me op, ik help je graag om jouw unieke ritme te vinden: klik hier voor de contact pagina