De meeste mensen ontdekken dat ze hoogsensitief zijn vanuit de lastkant. Ze herkennen de lijst van klachten en komen zo tot de ontdekking dat ze hoogsensitief zijn. Dat maakt dat er vooral nadruk ligt op negatieve ervaringen en niet zozeer op wat ook de mooie kant van hoogsensitief zijn is. Gelukkig ben ik HSP’er! Dat voel ik echt zo en ik neem je mee in mijn ervaringen in het hoogsensitief leven en werken. Ik geef je 5 voorbeelden in kwaliteiten van hoogsensitviteit. En er zijn er nog veel meer!

Heerlijke hoogten van flow
Al heel jong herkende ik de mood-wisselingen. Van enorm blij, euforisch, verliefd op het leven en gelukkig zijn. Alles voelt vrij en alle ruimte voor je. Daarnaast lag soms de zwaardere kant op de loer met emoties laag op de ladder die onrust, somberheid in zich droegen. Toch voelde ik toen al diep in mezelf de heerlijke hoogten van flow, genietend met lichtheid dat ik niet zou willen ruilen met een gemiddelde gemoedstoestand. Inmiddels weet ik dat het diepe geroerd kunnen zijn, mee kunnen liften op gevoelens van ontroering, geraaktheid en gelukzaligheid niet zou willen missen. Ontstaan door schoonheid, muziek, door diepe connectie met anderen, muziek, dans en kunst. Nee, ik zou dat voor geen goud willen missen.

Het kunnen aanvoelen van anderen
Ja natuurlijk miste ik soms het échte luisteren van anderen. Dat iemand er voor mij is en mij volledig  begreep. Wat voor jezelf een kwaliteit is, kun je nogal eens missen bij een ander. Maar hoe meer ik mezelf begrijp, hoe minder ik de behoefte heb aan erkenning en bevestiging van anderen. Ik voel steeds meer de verbinding met mezelf, de basis die me draagt. En door dat kunnen dragen van mezelf kan ik juist ‘het goed kunnen aanvoelen van anderen’ gebruiken in mijn werk als trainer en coach, in mijn rol als moeder, partner, dochter, vriendin. Leren je innerlijk leiderschap vergroten, begrenzen zodat je het niet overneemt van de ander. Concrete vaardigheden maken dat je kunt groeien vanuit deze mooie kwaliteit van HSP. Daar ligt de kern van ‘sensitief leiderschap’.

Snel verbanden leggen
Mijn hoogsensitieve brein is wetenschappelijk aangetoond anders. Subtiele waarneming, details zien en tegelijkertijd snel verbanden leggen, maakt dat een hoogsensitief brein je ook veel brengt. Connecting the dots, gaat als vanzelf. Je ziet het voor je. Je hebt het overzicht en kunt snel en creatief verbanden leggen en oplossingen zien. Als professional is horen wat er nog niet wordt uitgesproken, zien wat er systemisch speelt en inzichten benutten in contact en werken met mensen uitermate effectief. De meeste HSP’ers weten niet beter en hebben de indruk dat iedereen ‘ziet’ wat zij zien. Het inzetten van je analyserend vermogen naast je zintuigelijke waarneming is een fantastisch duo. En geeft hoogwaardige kwaliteit in leven en werk.

Ik vind het heerlijk werken als ik mee mag kijken in een lastige situatie en mijn ontleding en analyse direct inzichten geeft voor de klant in kwestie. Juist op het moment dat HSP-klanten vastlopen in emotie en gedachten omdat hun brein overuren maakt, kan ik mét begrip een enorm waardevolle rol spelen in hun ontwikkeling. En feit is: HSP’ers leren snel.

Zelfreflectie 
Ook het reflecteren op mezelf vind ik fijn. Nieuwe dingen leren, inkijkjes ontdekken vanuit nieuw perpectief en meteen vertalen op mezelf. Inter- en intra persoonlijke intelligentie ondersteunt de interesse en is ondersteunend in mijn ontwikkeling. Zelfs in een crisis lukt het me om, naast ook dieptepunten hoor, om het proces te beschouwen. Ik kan niet anders zeggen: bere interessant. Gelukkig heb ik geleerd om niet alles op mezelf te betrekken. Leren begrenzen van jezelf, weten van wie het probleem is, zorgen dat ik het niet zo persoonlijk meer maak. En dat kun je leren.

Sterk intuïtief, een feilloos kompas
Kunnen varen op mijn intuïtieve kompas voelt heel vrij. Ik hoef minder vooruit te denken. Ik kan stap voor stap, dag voor dag leven zonder me al te druk te maken over de toekomst. Mijn kompas is feilloos. Hoe meer ik daarop heb leren vertrouwen door in te tunen op mijn innerlijke wereld, hoe meer ik het gebruik in mijn werkend leven. Intuïtief is niet zweverig als je daarnaast je verstand en feiten gebruikt om te duiden en verklaren aan anderen. Het is een andere weg dan alleen je mentale vermogen gebruiken. Gelukkig ben ik een HSP’er.

Jouw sensitiviteit onderzoeken
Wil jij ook met een andere blik je sensitiviteit onderzoeken? Of heb je interesse in het jaarprogramma ‘sensitief leiderschap’? Lees hier meer erover of neem contact met me.