Stel, je weet dat je hoogsensitief bent. Je hebt veel gelezen over het onderwerp hoogsensitiviteit en hebt een test gedaan. Er gaat een wereld voor je open. Je krijgt inzicht in jezelf als nooit tevoren. Je begrijpt nu beter hoe het voor jou werkt. Opgelucht ga je verder met je leven. ….Totdat je de eerstvolgende keer in contact met een ander voelt dat je jezelf remt, onzeker voelt. Je voelt een gebrek aan zelfvertrouwen.

Je denkt na, voelt van alles en op de een of andere manier kom je niet volledig uit de verf. Bah… De onrust kruip omhoog. Je voelt je klein worden. Je baalt. Je bent toch geen 18 meer… kom op zeg!

In je kracht 
Het is een containerbegrip geworden. En toch beschrijft de oneliner ’in je kracht’ precies waar het om gaat voor hoogsensitieve personen. Je staat in je kracht; middenin. Daardoor leef je van binnenuit, dicht bij jezelf en niet vanuit het appèl vanuit de omgeving. Je weet wat je waard bent. Je hebt vertrouwen in je kwaliteiten en kunt je gevoeligheid effectief inzetten in je leven en je werk. Je bruist van de energie. Je durft te benoemen wat er lijkt te spelen. En als het een keertje misgaat, betrek je het niet op jouzelf. Je maakt het niet meer persoonlijk. Je weet wat je waard bent. Want jij bent uniek met jouw unieke kwaliteiten. Heerlijk toch?

Een vervormd zelfbeeld
Toch staan de meeste HSP’ers niet vanzelf in hun kracht. Zij zijn opgegroeid in een tijd waarin er geen tot weinig aandacht was voor het kenmerk hoogsensitiviteit. Dat betekent dat de meeste HSP’ers zijn opgegroeid met het beeld over zichzelf dat ze ‘anders’ waren. Hierdoor was er focus op wat ze niet deden of konden. Focus op waar ze tekort schoten vergeleken met anderen. En was juist aandacht voor de valkuilen en niet voor de onderliggende kwaliteiten. Zo is er een vervormd zelfbeeld ontstaan. 

Bewijs dat je ‘anders’ was
Door aandacht te hebben voor het verschil met anderen kun je enorm onzeker zijn geworden. Schuld en schaamte zijn emoties die niet geholpen hebben om je volledige potentieel te leven. Want door je steeds aan te passen aan de norm heb je jezelf geconformeerd aan een beeld dat niet klopt bij wie je werkelijk bent. En dat kan behoorlijk diepe impact hebben gehad op je zelfvertrouwen. In plaats van dat je zelfvertrouwen is gaan groeien door bevestiging in de buitenwereld is er juist steeds meer bewijs gekomen dat je ‘anders’ was.

De pijn van afwijzing voorkomen
Wat doe je als je bang bent dat je niet goed genoeg bent, je afgewezen voelt, de indruk hebt dat je niet helemaal aansluit bij anderen? Je let angstvallig op of je niet opnieuw wordt afgewezen. Je blik is smal en scherp en gefocust om te voorkomen dat het weer gebeurt. Je screent en checkt continu of er geen flard van afwijzing in je omgeving is. Je beschermt zo jezelf om de pijn te ervaren van afwijzing.

En zo is de cirkel rond. Want hierdoor zie je vooral wat je niet goed doet, waarin je afkeuring voelt en krijg je vooral aandacht voor afwijzing. Tenslotte ben jij als HSP’er een ster in non-verbale waarneming bij anderen.

Doorbreek je vicieuze cirkel
Zelfs de vrouwen die het gemaakt lijken te hebben, met ‘goede’ baan of bedrijf hebben kunnen last hebben van verborgen onzekerheid. Het plopt zo nu en dan op. Het zeurt en zanikt of het sluimert op de achtergrond. Het is waardevol, op elke leeftijd om aandacht te besteden aan het thema zelfvertrouwen.  Het geeft je meer energie, innerlijke rust en je kunt je setje talenten effectiever benutten welke je hebt meegekregen door je kenmerk hoogsensitiviteit. Zodat jij ook écht in je kracht kunt staan.

Lees hier meer over de masterclass Het geheim van meer zelfvertrouwen. Je bent van harte welkom.