Leg jij ook regelmatig tot in den treuren uit hoe alles voor jou in elkaar steekt? Voel je de behoefte het te verduidelijken en aan te geven wat je bedoeling is? Waarom je doet zoals jij doet? Blijf jij uitleggen wat je bedoelt, in de hoop dat de ander je gaat begrijpen? STOP! Het kan zijn dat jij in de valkuil van ‘jezelf uitleggen’ bent gestapt. Dat kost je veel energie. Ironisch genoeg gaat de ander je soms juist steeds minder begrijpen. Ik leg je graag uit waarom en hoe het anders kan.

Uitleggen van jezelf 
Jezelf regelmatig uitleg horen geven over jezelf, of lange epistels houden over het hoe en waarom, is een signaal. Steeds meer willen verduidelijken aan een ander waardoor je soms alleen maar vastloopt en verwarring lijkt te zaaien is ook mij niet vreemd. Het helpt om te ontdekken waaróm je zo breedsprakig bent op bepaalde momenten en jezelf blijft uitleggen.

Behoefte onder het gedrag
Wat is de behoefte die jij hebt op dat moment? Wat stuurt je aan in dit gedrag? Meestal speelt er een behoefte aan erkenning. Je hebt de behoefte dat de ander je begrijpt en erkent in wie je bent en wat je doet. Dat de ander snapt wat je keuze, mening of idee is. Je wilt erkenning halen bij de ander.

Jouw subtiele waarnemingsvermogen als hoogsensitief persoon
Als je hoogsensitief bent, en onbewust steeds afgesteld staat op anderen, neem je iedere subtiele verandering tijdens een gesprek waar. Jij ziet de ander even met de ogen wegkijken, met vingers tikken, van houding veranderen, zuchtjes slaken, of je neemt een verandering  in de toon waar. Jouw subtiele waarnemingsvermogen als hoogsensitief persoon maakt dat je daardoor onbewust snelle conclusies trekt die jou in het gesprek beïnvloeden. Bevindingen die kloppen, maar ook interpretaties die niet waar zijn. Omdat jij zelf naar bevestiging zoekt, pas je jezelf onbewust aan in het gesprek en sluit je je aan bij de ander door extra uitleg, voorbeelden, bijstelling of aanpassing van je tekst te geven. Dit doe je omdat je onbewust zoekt naar de bevestiging die je niet denkt te krijgen.

Wat kun jij hier zelf aan doen?

  • Niet de erkenning bij de ander willen halen
    Door jezelf serieus te nemen in je gevoelens en behoeften zul je steeds meer vertrouwen op jezelf. Jij mag je uiten. Jij mag een andere mening hebben. Jij mag jezelf uitspreken, ook op het moment dat behoeften en gevoelens van de ander tegengesteld zijn aan de jouwe. En, niet onbelangrijk: de ander hoeft je niet persé te begrijpen. Al zou dat prettig zijn. Jij mag jezélf (leren) erkennen.
  • Leren omgaan met het ongemak
    Door leren om te gaan met het ongemak van het effect op de ander zul je minder behoefte gaan voelen om de ander te pleasen door aan te passen aan de ander. Door bewuster in het gesprek aanwezig te zijn, te leren voelen welk appèl je voelt op welke moment, kun je bewust kiezen wat je volgende stap wordt. Je kiest, in plaats van automatisch meer van jezelf te geven.
  • Leren verklaren in plaats van uitleggen
    Geef (in plaats van jezelf uit te leggen) een korte en bondige verklaring. Verklarende ik- boodschappen geven iets weer over jezelf. Vertel kort wat jouw verklaring is. Jezelf leren kennen helpt om dit steeds effectiever te kunnen verwoorden. Bewust verwoorden waar het voor jou echt over gaat. Niet meer en niet minder. Het bijkomend effect is dat als jij jezelf hier in begrenst, de ander jouw boodschap beter kan ontvangen. Je bent namelijk duidelijker aan het communiceren.

Gespreksanalyse in combinatie met persoonlijke ontwikkeling is super waardevol en helpt je meer grip te krijgen op deze processen in jezelf. Wil je meer weten over HSP & Communicatie, lees dan hier verder.

× Hoe kan ik je helpen?