Ik loop door de ruimte met witgekalkte muren. Mijn voeten voelen de koele vloer, terwijl de felle ochtendzon strepen maakt in lucht. Mijn handen reiken naar de kop met espresso. De geur alleen al doet me glimlachen. De wijde mouwen van mijn jurk raken mijn huid en fladderen langzaam mee met mijn bewegingen… Op een berg op Ibiza kom ik volledig tot rust. Alleen de gedachte vind ik al heerlijk. Ik volg mijn eigen ritme, ben verbonden met mijn innerlijke belevingswereld zonder dat iemand daar invloed op uitoefent. Niemand om me heen. 

Tegenwoordig gebruik ik deze heerlijke beleving overigens als een manier om in slaap te vallen. Gedachten verdwijnen, mijn aandacht gaat naar het fantaseren van details en geloof het of niet, zjjoeff…. ik zak als vanzelf in een diepe slaap.

Voor veel HSP’ers is het ingewikkeld
Maar ik ben niet op Ibiza. Ik ben hier in deze hectische maatschappij, waarin er dagelijks een appèl wordt gedaan door kinderen, partner, bedrijf en opdrachten. En dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Je bent niet alleen en kunt niet helmaal afgezonderd leven. Je hebt een omgeving waarin je in contact bent met anderen. En daar gaat het vaak mis. De interactie met anderen wordt voor veel HSP’ers als ingewikkeld ervaren.

DOES
Doordat je als HSP’er zo met je aandacht gericht bent op anderen is interactie soms ingewikkeld omdat er zo veel tegelijkertijd gebeurt. Dat kost tijd om te verwerken, en ordening. Psychoterapeut en auteur van vele boeken over hoogsensitiviteit Elaine Aronbeschreef het hoofdkenmerk van HSP aan de hand van acroniem DOES
D – Diepgaande verwerking van prikkels en informatie
O – Overstimulatie of overprikkeling
E – Emotionele intensiteit
S – Sensorische sensitiviteit

Hierdoor is het lastiger om bij jezelf te bijven. Je aandacht is als vanzelf bij anderen en je omgeving. Je zintuigen nemen waar wat er verbaal en non-verbaal gezegd wordt. Je voelt aan sfeer en energie wat er niet gezegd wordt. Je kunt zo maar onbewust een en ander interpreteren. Al met al kan dit veel ruis veroorzaken in het contact.

Jezelf opnieuw leren kennen
Je bent niet de enige HSP’er die hier last van heeft. Inzicht in jezelf en je reactiepatronen herkennen, naast concrete vaardigheden, helpen je dit interactieproces te verhelderen en je hierin te versterken. Of je nu communiceert met je partner, kind, vriendin, klant of collega. Het begint met jezelf beter leren kennen. Opnieuw leren kennen. Weten welke gedachten er meespelen in een gesprek. Herkennen welke emoties voorbij komen helpt om duidelijk te communiceren. Meer in het moment. Zonder oordeel. Meer vanuit jezelf.

‘Als het onduidelijk is in jezelf
kun je ook niet duidelijk zijn naar anderen’ 

Communicatie en persoonlijke ontwikkeling gaan hand in hand
Hoe zou het voor je zijn om inzicht te krijgen in dit proces? Inzicht in wat er bij jezelf gebeurt en wat het effect kan zijn op de ander? Stap voor stap kunnen we samen het proces verhelderen, zodat je leert keuzes te maken en te communiceren op een wijze die bij jou past. Samen onderzoeken we in een veilige setting wat er gebeurt en wat jij kunt aanpassen. Communicatie en persoonlijke ontwikkeling gaan hand in hand.

En ben je al bekend met HSP magazine? Hierin vind je ook mijn rubriek ‘Sensitief in gesprek’.