Ik hou niet van labelen. Ik hou niet van de beperking van hokjes en stickers plakken. Dat past gewoon niet zo in mijn systeem. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid. En dat vind ik juist zo mooi.

Toch heb ik gekozen mezelf het label hoogsensitief te geven. Al weet ik al langere tijd dat ik wel hoogsensitieve kenmerken had en dus wel hoogsensitief ‘zou kunnen ‘zijn, ik noemde het nooit zo voor mezelf. Dus zeker niet naar anderen. Het was zo’n zwaar label. En er hing ook wel een oordeel omheen: wel van zwak en zeurend. Ja-ja, ook ik had een vet vooroordeel door de eenzijdige belichting ervan.

Tot ik iemand ontmoette die me aansprak op mijn snelle overzicht in groepen. Deze coach moest me beoordelen. Zij bevestigde een belangrijk deel van mij. Een eye-opener die me enorm gesteund heeft. Want in die organisatie raakte ik kort daarna burn-out. Ja, ook ik. Een van de velen. Compleet overprikkeld, en geen idee hoe daar uit te komen. Druk van een oordelende werkgever, druk vanuit mijn stiefgezin.

Toch is het me gelukt om op eigen kracht daar uit te komen.

Pas na die tijd ben ik me pas meer gaan inlezen en heb ik een breder beeld gekregen van Hoogsensitiviteit. Ohh, wat een herkenning. Ik kon mijn hele geschiedenis herschrijven in het licht van deze nieuwe inzichten. Had ik dat maar eerder geweten..

Ik begreep beter waarom ik was vastgelopen en ik zo moe kon zijn. Waarom bepaalde relaties in mijn leven moeizaam waren verlopen. Waarom ik me ‘nooit goed genoeg voelde’ en me altijd ‘anders’ had gevoeld.

Ik ging soms een HSP’r herkennen in de groepen die ik trainde. Ik kon soms iemand zijdelings inspireren vanuit mijn kennis en eigen ervaringen. Tot ik voelde dat ik hier meer mee wilde. Want, ik kende de hobbels en had mijn weg gevonden. En ik had geleerd om mijn sensitiviteit bewust in te zetten in mijn werk als trainer en coach in team’s. Juist als een toevoegde waarde, als een kwaliteit.

Inmiddels heb ik al vele vrouwen mogen coachen. En wat vooral belangrijk is in een coachtraject is dat je de kenmerken leert kennen zodat je jezelf gaat (h)erkennen.

Zodat je opnieuw leert kijken naar je verhaal en gaat begrijpen waarom je jezelf anders hebt gevoeld. Dat je jezelf hebt aangepast aan anderen, om erbij te horen. Vooral als je boven de 40 bent, omdat er destijds weinig kennis was toen je opgroeide als klein meisje.

Ik kies bewust voor mezelf te labelen als HSP, zodat jij mij weet te vinden.

Want dat is mijn doel; Jou te inspireren. Je te versterken in je sensitiviteit zodat jij het ook kunt ervaren als jouw talent en je toegevoegde waarde.

Op dit moment komen de meeste volwassen vrouwen er achter dat ze hoog-sensitief zijn vanuit de lastkant. Door oververmoeidheid, overprikkeling en door stress en burn-out klachten. Gelukkig komt steeds meer aandacht voor de kwaliteitkant van je sensitiviteit.

Hieronder volgt een algemene lijst van de belangrijkste kenmerken van hoogsensitiviteit:

 • Je bent gevoelig voor harde geluiden, fel licht en sterke geuren
 • Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf en bent snel overprikkeld
 • Je bent intuïtief
 • Je hebt een diep en rijk gevoelsleven
 • Je hebt liever 1 op 1 contact dan een samenzijn in grote groepen
 • Je kunt ongemakkelijk zijn in sociale situaties
 • Je bent gevoelig voor sfeer en stemmingen van anderen
 • Je lichaam is gevoelig voor stoffen en voedingsmiddelen
 • Je bent verslavings-gevoelig
 • Je kunt diep geraakt worden door muziek, kunst en natuur
 • Je bent gevoelig voor stress
 • Je bent vaak vermoeid
 • Je hebt een lage pijngrens
 • Je bent graag op jezelf
 • Je neemt subtieler en intenser waar dan anderen
 • Je hebt tijd nodig indrukken te verwerken
 • Je kunt snel geraakt zijn in positieve en negatieve zin
 • Je hebt een rijk gevoelsleven en grote fantasie
 • Je bent vaak perfectionistisch
 • Je hebt een groot verantwoordelijksheidsgevoel
 • Je hebt een groot gevoel voor rechtvaardigheid
 • Je presteert minder goed als op je vingers gekeken wordt
 • Je wordt als verlegen bestempeld, ook al is dat niet zo
 • Je hebt moeite met planning en structuur
 • Je hebt wel eens last van depressiviteit en angsten
 • Je hebt moeite met grenzen aanvoelen en stellen

Deze lijst is samengesteld uit verschillende bronnen

Niet alle kenmerken hoeven op jou van toepassing te zijn. Ook de gradatie van de kenmerken kan verschillend zijn. Tenslotte zijn we allemaal uniek.

De eerste stap is het herkennen van hoog-sensitiviteit. Aan de hand van de lijst van kenmerken kun je inzicht krijgen in jouw persoonlijke blauwdruk. Aan de hand van een 10 stappenplan leer ik je je sensitiviteit te versterken. Net zolang tot jij zichtbaar kunt zijn met je prachtige toegevoegde waarde.

Meer lezen over omgaan met je hoog-sensitiviteit.