‘Denken, denken en nog eens denken. Helemaal gek word ik van mezelf. Ik draai me nog eens om. Het is 4 uur in de ochtend. Ik ben wakker geworden omdat ik het te warm heb gekregen. Mijn kussen ligt niet goed. Ik stomp er een deukje in en draai me tot ik goed lig. Flarden van de gesprekken tuimelen door mijn hoofd. De ene na de andere gedachte komt voorbij en mijn onrust wordt groter en groter. Ik val niet meer in slaap. 7:00 uur op de wekker. Doodmoe… en de dag moet nog beginnen.’

Dat is de beschrijving van een nacht van een van mijn klanten. Piekeren en rondjes draaien in je hoofd. Uren wakker liggen en geen keuze kunnen maken. Moe worden van de slechte nachten en daardoor onzeker en niet meer weten wat te doen. ‘Moet ik mijn baan aanhouden? Zal ik toch ontslag nemen? Ik weet het niet meer en ik kom er niet doorheen. Ik twijfel of ik het goed gedaan heb. Had ik het gesprek niet anders kunnen aanpakken?’

Ze is niet de enige die deze gedachten-cirkels ervaart. En de gevolgen die daardoor ontstaan, het niet herstellen en verder overprikkeld raken.

Overprikkeling
De vrouwen die ik ondersteun in hun sensitiviteit komen vaak achter hun kenmerk hoogsensitiviteit vanuit de klachtenkant. De klachten die wijzen naar overprikkeling maken duidelijk dat ze hoog-sensitief kunnen zijn. En die bewustwording roept opnieuw vragen op. En niet alleen vragen. Soms ook ongemak, onrust en zorgen. Al is het fijn om eindelijk te voelen dat een aantal puzzelstukken op een plek valt. De moeheid, irritatie, het niet kunnen herstellen krijgt een uitleg. En van daaruit ontstaat er een volgende zoektocht.

Meer in je hoofd
Als je niet geleerd hebt je gevoelens serieus te nemen en je hebt aangeleerd om er letterlijk overheen te walsen, blijft er weinig overzicht over in je gevoelslaag. Aangestampt tot een smurrie van onrust is niet meer duidelijk waar het nu allemaal mee begon en waar je geen los eindje kunt vinden. Dat is het resultaat van onze maatschappij gericht op feiten en kennis. Alles analyseren en beredeneren maakt dat je de verbinding met je gevoel kunt verliezen.

Gevoelsmensen 
Voor ieder gevoel en emotie is er een gedachte. En aangezien we er 60.000 per dag hebben, kun je je voorstellen dat je weinig tijd over hebt om te voelen als je daar niet bewust aandacht aan besteedt. Je bent wel een gevoelsmens, maar hebt afgeleerd in te tunen op je gevoel. Je mind neemt de overhand. Al die stemmetjes en gedachten houden jou af van je gevoelslaag. Knap vermoeiend trouwens als je naar die stemmetjes gaat luisteren.

Oefenen
Door meer tijd in te ruimen voor bewust voelen kun je weer beter in contact komen met je ZELF. Niet de gedachten, niet overspoeld door gevoelens, maar je gevoelens als signalen zien van waaruit je keuzes kunt maken. Leren ZIJN met alle gevoelens en gedachten is de opdracht. Niet gemakkelijk. Wel heerlijk, effectief en soms hilarisch als je bewust bent wat die gedachten je allemaal vertellen en hoe ze je opzwepen. Een hele effectieve oefening die ik ooit kreeg en graag aan je doorgeef is ‘piekertijd’ inlassen.

Piekeren
is de
verkeerde kant op
fantaseren 

Piekertijd
Neem een vaste tijd per dag waarop je alle gedachten die in maximaal een kwartier in je hoofd voorbijkomen. Schrijf alles op, al je gedachten. Dat betekent hard werken, want je kunt meestal niet zo snel schrijven.

Deze schrijfoefening helpt om inzicht te krijgen in de gedachten zoals ze voorbijkomen. Het maakt dat je genoeg krijgt van alle opsommingen. Omdat er een patroon ontstaat van je gedachten die je zelf kunt teruglezen, werkt deze oefening echt. Daarnaast gebruik je, op momenten dat je gaat ronddraaien in je hoofd, de opdracht jezelf bij de les te houden en te corrigeren. Je begeleidt jezelf om te piekeren in jouw vastgestelde tijd. Het is even oefenen. Doordat je ruimte geeft aan je gedachten op een afgesproken moment gaat het steeds gemakkelijker om jezelf te leiden.

Eerlijk is eerlijk; je mind is hardnekkig. Dus even volhouden. Moet jij eens opletten hoeveel gevoelens er dan weer vrijkomen. Echt, de mist trekt op. En dan komt de volgende ontwikkelstap.

Omgaan met hoogsensitiviteit
Vraag jij je af of je hoogsensitief bent? Wil je meer weten hoe je kunt omgaan met je hoogsensitiviteit? Het thema omgaan met piekeren is een onderdeel in mijn jaarprogramma Sensitief Leiderschap.