Daadkracht, een mooie kwaliteit die me jarenlang heeft geholpen in mijn leven, werk en bedrijf. Het analyseren en uiteenhalen van situaties is enorm fijn om anderen te helpen en de vinger op de zere plek te leggen. Als hoogsensitief persoon kan ik snel verbanden leggen, heb ik al gauw een overzichtelijk plaatje en begrijp ik snel waar het wringt. Toch kan dat ook in de weg zitten. Je kunt daarmee jezelf in de weg zitten. Zoals ik mezelf in de weg zat.
 
Moederrol
Als alleenstaande moeder moest ik behoorlijk aanpoten in de fase met drie kleine kinderen. Je hebt maar twee handen, dus je voelt altijd dat je extra alert moet zijn. Het verdelen van aandacht, zorg en controle als moeder. Hoe houd ik de balans tussen vertrouwen en loslaten? Hoe vader en moeder je tegelijkertijd?
 
Kritiek van je kind
Het loslaten van het beeld van een gezin is één, het herkaderen van de situatie, dus focuste ik me op het slagen van mijn moederschap. Tot er kritiek kwam vanuit mijn opgroeiende kind; commentaar, ongezouten op mijn rol als moeder en BAM! Au… dat deed iets met me. 
 
Die BAM zul jij herkennen. Door een partner, collega, vriendin of familielid komt er een opmerking en die gaat regelrecht naar je ziel. Onverwacht. het raakt je tot diep in je lijf. Au, dat doet pijn. Echt pijn.
 
Omgaan met kritiek
Het snel verbanden leggen doe je met je hoofd. Het aanvoelen doe je met je sensitiviteit en je gevoelens. Het supersnel waarnemen doordat je zintuiglijk veel tegelijkertijd in je opneemt, is een kwaliteit. Het analyserend en denkvermogen aanboren op het moment dat er iets gebeurt ook, mits je daarin te snel overschakelt naar je hoofd. Want als er kritiek komt van buitenaf, schakel je ook onbewust naar je denken; het analyseren en verbanden leggen. Je bent daar heel goed in geworden. Niet blijven in gevoel, maar handelen vanuit je hoofd.
 
Overlevingsmechanisme
Als je geleerd hebt te overleven, vanuit je hoogsensitiviteit, kan het zijn dat je (gedeeltelijk) je gevoelens hebt weggestopt. Juist dóór je gevoeligheid, je sensitiviteit. Er is een snelle schakeling ontstaan tussen je voelen en denken. Dat heeft je overeind gehouden. Dat heeft je beschermd. Als klein kind al, toen de gevoelens te veel, te groot en te pijnlijk waren. 
 
Je innerlijke kindpijn
De gebeurtenis in het nu raakt je in een oud pijnstuk. Bijvoorbeeld: je niet goed genoeg voelen, geen plek ervaren, erbij willen horen. Je innerlijke kindpijn is opnieuw geraakt en gekwetst en voor je het weet gaan de gevoelens met je aan de haal. Je reactie is te groot voor de gebeurtenis. Je kunt het niet wegredeneren, want dat probeer je als een malle. Maar dat werkt niet. Niet meer…
 
Zonder ruimte te geven aan je pijn
Omdat je als kind niet ‘gehoord en gezien’ bent in je hoogsensitiviteit, heb je geleerd je kwaliteit in analyseren en uitdenken te vergroten. Je reactie kan zijn om razendsnel over te schakelen naar het uitzoeken, beredeneren, zonder ruimte te geven aan je pijn. Pijn die is ontstaan toen je nog klein was. Toen je niet beter wist. Toen je niet anders kon. 
 
Tijd om te voelen
Je hoeft je krachtige kwaliteiten niet aan de kant te zetten. Die mag je koesteren en omarmen. Tenslotte ben je ver gekomen op basis van die daadkracht en analyserend denkvermogen. Je mag alleen even pauze nemen. Tijd nemen om te voelen wat er nu werkelijk gebeurt in jou. Waar zit de pijn? Welke gevoelens zijn er in je lijf? Daar mag je nu aandacht aan geven. 
 
Compassie voor jezelf
Compassie voor je innerlijke kind geeft de kans op een effectieve balans. De balans verbeteren tussen je denken en voelen. Ontdekken hoe de verhouding precies is en hoe je dat kunt herstellen.
 
Wat is van wie?
Het helpt enorm als je onderscheid kunt maken tussen jouw gevoelservaring en die van de ander. Wat maakt dat het je zo raakt? Waarom is het zo moeilijk om kritiek te plaatsen? En wat zorgt ervoor dat het je zo onderuit haalt? Door nu de tijd te nemen voor je eigen proces kun je jezelf helen in oude ervaringen die je diep hebt weggestopt en heel af en toe opploppen. Onverwacht, vragend om aandacht. 
 
Aandacht die jij zelf kunt geven
Dus heb jij moeite met kritiek? Neem dan eens de tijd om te onderzoeken welke pijnpunten er worden getriggerd. Kun je zien dat anderen je juist een kans bieden om jezelf te helen? Kun je zien dat het losstaat van de situatie nu, en dat jij zelf werk te doen hebt?
 
“To my children. I’m sorry for unhealed parts of me that in turn hurt you. It was never a lack of love for you. Only a lack of love for myself.”
– Teres Shanti 
 

Dank je wel
Het duurde even, het gaat op en af.  En tegelijkertijd ben ik dankbaar dat ik wakker ben. Dank je wel lieve

kind. Ik kan opnieuw een deel van mezelf aankijken en helen. Dit is van mij en van niemand anders. Dit is van het kleine meisje dat intussen een volwassen vrouw is geworden.