Veel mensen vinden dat praten over je gevoelens niet thuis horen op het werk. Kwetsbare gesprekken voer je niet op een feestje of een receptie en zeker niet tussen de bedrijven door. Hoogsensitieve vrouwen daarentegen hebben vaak juist een enorme behoefte aan diepgang, echtheid en voelen zich onbegrepen als gesprekken gaan over alles behalve ‘waar het over zou moeten gaan’. Ik geef je in dit blog 4 redenen om wel gewoon over je gevoelens te praten. Ook tijdens gelegenheden die daar in jouw ogen misschien minder geschikt voor zijn.

Congruentie
Het is zo lekker om een gesprek met iemand te hebben waarvan je voelt: dit klopt helemaal. Dat je voelt dat het écht is, dat de belangstelling van de ander oprecht is. Door non-verbale communicatie samen te voegen met de woorden die dat bevestigen, klopt het totaalplaatje. En dat maakt je duidelijk en betrouwbaar. 7% van je communicatie bestaat uit woorden; de rest is houding, mimiek en toonhoogte. In onze maatschappij hechten we enorm veel waarde aan woorden, terwijl de non-verbale communicatie veel groter is en soms onbewust wordt waargenomen. Komt het niet overeen met elkaar, dan voelt dat ongemakkelijk, onduidelijk en verwarrend. Juist als hoogsensitief persoon merk je dat op, omdat je zo veel signalen tegelijkertijd ontvangt. Klopt dit plaatje niet, dan is het niet congruent en dan voelen we dat meteen. Het is fijn in positieve gesprekken, maar ook in moeilijkere gesprekken is congruentie juist heel wenselijk.

Kwetsbaarheid
Een verhaal over inhoud en kennis horen kan heel interessant zijn. Maar waar mensen echt van ‘aan’ gaan is het verhaal over de kennis en de inhoud. Niet alleen de buitenkant en het wetenschappelijke, maar het verhaal achter de mens. Het inkijkje in de mens. Toch is dit helemaal nog niet zo vanzelfsprekend in communicatie in onze maatschappij. Zolang gevoel als soft en onbelangrijk (en zelfs niet eens als toegevoegde waarde) wordt gezien, is er nog een weg te gaan. Al merk je in marketing en social media steeds meer hoe belangrijk het is de kwetsbare kant te delen. Ook dat is dus een reden om juist wel jouw verhaal en gevoelens te delen. Niet alleen het schone plaatje, juist ook de andere kant. De last, de negatieve gevoelens omdat je dan kwetsbaar bent.

Het gebruik maken van verhalen als trucje werkt niet, want daar prikken we dan weer feilloos doorheen, zelf als het in een post of tekst is. Wij willen graag de hele mens ontmoeten… en we bestaan niet alleen uit hoofd, maar ook uit gevoelens.

Inspiratie 
Door gevoelens te delen, worden we geraakt door de ander. In iedere rol. Het hoeft geen eindeloze uiteenzetting te zijn en natuurlijk kies je op welk moment je gevoelens deelt. Maar een duidelijke boodschap met een verbinding naar je gevoel spreekt aan. Het inspireert omdat het op een andere laag binnenkomt. We kunnen ons identificeren met het verhaal of gesprek waardoor het beter blijft hangen.

Verbinding met anderen 
Of je nu thuis bent, bij je partner, gezin of als leidinggevende, en met klanten, de verbinding voelen is waar iedereen behoefte aan heeft. Een connectie op gevoelslaag heeft soms heel weinig woorden nodig. En andersom: er zijn veel woorden nodig om het gemis te overbruggen. Betekent dit dat je je hele ziel en zaligheid overal bloot moet geven? Nee, natuurlijk niet. Het kan kort en bondig door beknopte ik-boodschappen. Een boodschap die vanuit jouzelf komt, waarin je verbinding legt met jou als persoon. De boodschap komt bij de ander binnen en dat is de bedoeling, Je legt verbindingen op een andere laag. Je bent in verbinding met anderen.

Bij mij mag je zijn
hoe het ook met je gaat
maar beloof me 
een ding
zet je masker af 
als je tegen me praat

bron: veraschrijftpuur

Kortom, het vraagt moed om écht te communiceren. Wil jij ook leren communiceren vanuit gevoelens? Dit najaar is de training HSP & Communicatie weer live te volgen.

× Hoe kan ik je helpen?