Deze vraag wordt regelmatig aan mij gesteld. En dat is nog niet zo gek, want er bestond heel lang een eenzijdig beeld over hoogsensitiviteit. Een beeld van zeurende, niets kunnen hebbende mensen die overal een probleem van maken en vooral alleen willen zijn. Dat is niet echt een reclame voor een medewerker met HSP. Dat klinkt als vragen om problemen… Die sticker wil je echt niet hebben. Ik ook niet. Ik wist al langer dat ik HSP’er was voordat ik het uitsprak naar anderen.

Er is nog niet zo heel lang meer bekend vanuit de wetenschap over hoogsensitiviteit. Ben jij nu boven de 40, dan ben je opgegroeid in een tijd waarin er überhaupt geen beeld was bij het kenmerk hoogsensitiviteit. Je hebt jezelf ontwikkeld binnen jouw mogelijkheden. Ga jij je leidinggevende bij je sollicitatie vertellen dat je een ingewikkeld persoon bent met een behoorlijke gebruiksaanwijzing? Dacht het niet; is voor velen het antwoord. Maar is het zo eenduidig? Wat vertel je dan wel?

Generatieprobleem 

Vrouwen van mijn generatie hebben in hun jeugd vaak gemerkt dat ze ‘anders’ waren. Meer last van conflicten, meer piekeren en zorgen, het minder goed van zich af kunnen zetten van problemen. Schuldig voelen bij kiezen voor zichzelf. Grote verantwoordelijkheid voelen. Allemaal verklaarbaar als je inzicht hebt in je hoogsensitiviteit.
De basisbehoefte van ieder mens is erbij willen horen, dus aanpassen is een menselijke reactie. Daardoor is het juist deze groep vrouwen die last hebben en houden van hun eigen overlevingsstrategieen die ontstaan zijn in hun jeugd. Het is inmiddels verankerd in je systeem. Je weet niet beter meer. Tot je vastloopt.

Hard oordelen over jezelf

Alleen bewustwording en stap voor stap andere gedachten, gewoonten en gedrag ontwikkelen zorgen voor duurzame verandering. Meestal vind je zelf ook veel van jezelf. Je oordeelt hard en kritisch over jezelf, omdat je jezelf blijft vergelijken met de gemiddelde persoon. En dat maakt het extra ingewikkeld voor jou om vanuit jezelf en jouw behoeften te leven. Omdat je (nog) niet volledig grip hebt op je balans en kans houdt op overprikkeling, zijn de lasten vooral herkenbaar. Veel vrouwen ontdekken hun hoogsensitiviteit via hun hoogsensitieve kinderen of door de valkuilen. De aandacht gaat dus vooral naar de vervelende kant en niet naar jouw kwaliteiten die minder zichtbaar zijn.

Hoogsensitiviteit heeft prachtige kanten

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Geen ziekte of aandoening. Jij hebt naast de valkuilen ook een kwaliteit-kant. Door meer grip te krijgen op je overprikkeling en daardoor de klachten en lasten te verminderen, komt er meer ruimte voor de positieve kant: je grote diepgaande intense beleving door je zintuigen, je snelle overzicht, creatieve vermogen, grote  waarneming in detail en snel verbanden leggen. En last out not least; je enorme empatisch vermogen. Als je weet hoe je deze kwaliteiten bewust kunt inzetten, ben je een waardevolle aanvulling in je team. Ook als HSP leidinggevende zelf zijn dit waardevolle pluspunten. Als je al bewust bent van deze kenmerken vind je dat meestal heel gewoon van jezelf.

Inzicht geven in jouw unieke eigen persoonlijkheid

Wat mij betreft hoef je niet jezelf voor te stellen als HSP’er. Ik sta zelf op de barricade, omdat ik een missie heb. Ik wil zichtbaar zijn voor jou, zodat jij mij kunt vinden en ik wil de wereld inzicht geven in de kwaliteit-kant van hoogsensitiviteit. Door jou meer inzicht te geven in jouw unieke eigen persoonlijkheid waar je hoogsensitiviteit een onderdeel van is. Jij kiest vervolgens hoe je daarmee omgaat. Of je jezelf labelt of gewoon lekker je ding doet. Het gaat mij erom dat je leert je sensitiviteit in te zetten op een manier waarop jij energiek en gelukkig bent. Soms kies je ervoor om het met naam te noemen, soms ga je voor de effectiviteit. Als jij maar zelf kiest.

Hoe ga je in gesprek?

De kunst is om het verschil te ervaren: ga je in gesprek vanuit je overprikkeling en stress, of ben je in contact met anderen vanuit je kwaliteit-kant? Voel je dat je jezelf moet bewijzen, dan zul je als HSP’er minder goed uit de verf komen. Dat is ook een typisch kenmerk. Voel je dat je wordt beoordeeld of is het gesprek vanuit ondersteuning en interesse dan zal een gesprek over jouw functioneren als medewerker heel anders verlopen. Ook hier heb jij zelf invloed op. Ik sta voor eigen regie: neem leiderschap, wees pro-actief en praat over wat jij nodig hebt. Zonder oordeel, zonder beschuldiging.

Leer woorden te geven aan jouw behoeften en verlangens, spreek uit wat jij belangrijk vindt en wat voor jou ondersteunend werkt. Dát is krachtig en het voorkomt problemen. Inzicht in jezelf zorgt dat je effectief kunt communiceren. En zoals het dan in een lastige situatie is, kun je ook kiezen voor communiceren vanuit jezelf. Vanuit ik-boodschappen die zorgen voor verbinding in plaats van verwijten en afstand.

‘In een gesprek neem ik veel tegelijkertijd waar.
Dat kost mij tijd om te schakelen
en ik heb even ruimte nodig
om een zorgvuldig antwoord te geven’ 

Leren herkennen wat je zelf nodig hebt

Ik wil je vooral op het hart drukken te handelen vanuit wat jij zelf nodig hebt. In welke fase zit jij van jouw bewust hoogsensitief zijn? Ben je zelf nog aan het ontdekken? Ken je de lastkant en zoek je nog hoe je daar aan kunt werken? Ben je uitgevallen en misschien wel burn-out,? Of heb je een leidinggevende die jou ondersteunt in je kwaliteiten? Begin bij het begin. Jij mag ook vanuit jezelf een keuze maken. Dat is precies wat je als hoogsensitief persoon hebt te leren. Niet alleen reageren op het appèl, wat je voelt, maar leren herkennen wat je zelf nodig hebt en daar woorden aan geven. Vragen en pro-actief handelen vanuit jouw unieke persoonlijkheid en jouw handleiding.

HSP empowerment

Hoogsensitiviteit is een een persoonlijkheidskenmerk. Er bestaan  ervaringen in lasten én kwaliteiten. De juiste begeleiding helpt je een balans te ontwikkelen waardoor je kwaliteiten belicht kunnen worden.

Sta jij aan de andere kant en ben jij zelf een leidinggevende? Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Zoek je naar handvatten voor het omgaan met je hoogsensitieve medewerker? Wil je graag ondersteuning geven en weet je niet zo goed hoe? Ook dan sta ik klaar vanuit mijn expertise HSP & Communicatie. Ik help je graag met inzicht en handvatten om het gesprek aan te gaan. Open en effectief.

× Hoe kan ik je helpen?